Fed Cup: Slovenky vedú v Rusku 2:0, Cibulková i Hantuchová vyhrali

20.04.2013 Celý región

Moskva 20. apríla (TASR) - Slovenské tenistky sú blízko k postupu do finále prestížneho Pohára federácie, po úvodnom dni semifinálového zápasu svetovej skupiny totiž vedú v Moskve nad favorizovaným domácim Ruskom 2:0.

O druhý bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v Športovom centre Krylatské zaslúžila slovenská dvojka Daniela Hantuchová, ktorá po výbornom výkone zdolala ruskú jednotku Mariu Kirilenkovú za 1:43 h v dvoch setoch 6:2 a 6:4.

O úvodný bod pre tím kapitána Mateja Liptáka sa na antuke v Športovom centre Krylatské postarala slovenská jednotka Dominika Cibulková, ktorá si poradila s ruskou dvojkou Anastasiou Pavľučenkovovou za 2:31 h po trojsetovej bitke 5:7, 6:1 a 6:4.

Slovenská jednotka môže v prípade nedeľňajšieho triumfu nad Kirilenkovou spečatiť postup Slovenska do finále.

Víťazky moskovského zápasu v ňom začiatkom novembra nastúpia proti lepšiemu z dvojice Taliansko - Česko, po prvom dni vedú reprezentantky z Apeninského polostrova na antuke v Palerme 2:0. Slovenky by s oboma tímami hrali o cennú trofej vonku.

Cibulkovej nevyšiel úvod stretnutia s Pavľučenkovovou, keď v treťom geme stratila podanie a Ruska sa po potvrdení brejku ujala vedenia 3:1. Cibulková síce v ďalších minútach vyrovnala na 3:3, no záver setu patril Pavľučenkovovej, ktorá od stavu 4:5 získala tri gemy v rade. Bývalá juniorská svetová jednotka hrala agresívnejšie, v dôležitých momentoch robila menej nevynútených chýb.

V druhom dejstve Cibulková spresnila hru, zlepšila podanie i returny a získala ho jasne vo svoj prospech. Cibulková v týchto fázach zápasu dominovala v dlhých výmenách od základnej čiary, čoraz viac si pomáhala forhendom. O osude tretieho setu rozhodol Tildenov gem, v ktorom Cibulková prelomila podanie Pavľučenkovovej. Za stavu 5:4 premenila Slovenka hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s trojnásobnou víťazkou turnaja v Monterrey na 2:1. Aj úvodné víťazstvo dosiahla v Moskve - v roku 2010 na turnaji O Kremeľský pohár.

Cibulková po zisku prvého bodu žiarila spokojnosťou. "Mám obrovskú radosť, že sa mi podarilo tento náročný zápas vyhrať, je to super pocit. Najťažšie mi bolo v poslednom geme za stavu 5:4 v treťom sete, keď som išla podávať. Boli to riadne nervy, lebo išlo o veľa, no našťastie som to zvládla a dotiahla zápas do úspešného konca. V úvode som bola trochu nervózna, postupne som sa však dostala do správneho rytmu a výrazne som zlepšila returny, čo bol kľúč k obratu. Nakopol ma prvý gem v druhom sete, v ktorom som pri vlastnom servise otočila z 15:40. Tam som sa chytila, začala som si chodiť po loptičky. Nasťa však hrala v treťom sete opäť veľmi dobre a až do konca to bolo dramatické. Dnes som sa na dvorci cítila lepšie ako na úvodných tréningoch, keď bola antuka šmykľavá, výborne som sa pohybovala. V dôležitých momentoch ma podržalo podanie, najmä v závere zápasu, keď som dokázala otočiť z 0:30 resp. 15:30,," povedala slovenská reprezentantka.

Pavľučenkovová po prehre netajila sklamanie. "Bol to vyrovnaný zápas, v treťom sete rozhodlo pá loptičiek. Dominika hrala s pribúdajúcimi minútami čoraz agresívnejšie a rýchlejšie, ja som sa naopak nevedela dostať do správneho rytmu, chýbal mi lepší pohyb. V posledných týždňoch som odohrala veľa turnajov na harde a prechod na antuku nebol ľahký," povedala Ruska.

Hantuchovej skvele vyšiel úvod zápasu s Kirilenkovou, keď dvakrát prelomila podanie súperky a prvý set získala jasne vo svoj prospech.

Bývalá svetová päťka kvalitne podávala i returnovala, umne menila rytmus hry a robila minimum nevynútených chýb.

Na začiatku druhého dejstva Kirilenková pridala na agresivite, po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0, no Hantuchová následne vyrovnala na 2:2, v siedmom geme opäť zobrala Ruske servis a zápas už dotiahla do úspešného konca. Za stavu 5:4 premenila po víťaznom forhende hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu s Kirilenkovou už na 6:2.
 
Talianky vedú v semifinále nad Českom po prvom dni 2:0
Tenistky Talianska vedú v semifinálovom dueli Pohára federácie na pomalej antuke v Palerme nad obhajkyňami titulu z Česka po prvom dni 2:0.
V úvodnej dvojhre Sara Erraniová zdolala Luciu Šafářovú hladko 6:4 a 6:2. V druhom sobotňajšom zápase domáca Roberta Vinciová nedala šancu Petre Kvitovej a po hladkom priebehu vyhrala 6:4 a 6:1.

semifinále svetovej skupiny Pohára federácie:
Rusko - SLOVENSKO 0:2 po prvom dni


Anastasia Pavľučenkovová - Dominika Cibulková 7:5, 1:6, 4:6
Maria Kirilenková - Daniela Hantuchová 2:6, 4:6

nedeľa 12.00:

Kirilenková - Cibulková

Pavľučenkovová - Hantuchová

Jelena Vesninová, Jekaterina Makarovová - Magdaléna Rybáriková, Jana Čepelová 
 
Talianky vedú v semifinále nad Českom po prvom dni 2:0
Tenistky Talianska vedú v semifinálovom dueli Pohára federácie na pomalej antuke v Palerme nad obhajkyňami titulu z Česka po prvom dni 2:0.
V úvodnej dvojhre Sara Erraniová zdolala Luciu Šafářovú hladko 6:4 a 6:2. V druhom sobotňajšom zápase domáca Roberta Vinciová nedala šancu Petre Kvitovej a po hladkom priebehu vyhrala 6:4 a 6:1.

Pohár federácie - semifinále- Palermo:

Taliansko - Česko 2:0 po prvom dni

Sara Erraniová - Lucie Šafářová 6:4, 6:2
Roberta Vinciová - Petra Kvitová 6:4, 6:1
 

Vyberte región